ΔΙΕΘΝΕΣ ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΩΣΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ «ΡΩΣΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ»

Από τις 23 έως τις 29 Ιουνίου στο Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε το διεθνές θερινό σχολείο γλώσσας «Ρωσική γλώσσα και πολιτισμός στον σύγχρονο κόσμο» που οργανώθηκε από την Ανώτατη Σχολή Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστήμιου Μόσχας Μ.Β. Λομονόσοβ σε συνεργασία με το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών και το Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.

Φέτος στις εργασίες του θερινού σχολείου έλαβαν μέρος πάνω από 70 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και νέους καθηγητές από την Ελλάδα, τη Ρωσία και την Κίνα. 

Στα εργαστήρια ρωσικής γλώσσας δίδαξαν Λεόνενκοβα Αι., Ζυγκμαντόβιτς Ντ., Μπάσοβα Μ., Μπριζγκάλινα Ε., διδάσκουσες της Ανώτατης Σχολής Μετάφρασης. Στα πλαίσια των εργαστηρίων οι φοιτητές που μαθαίνουν τη ρωσική γλώσσα πραγματοποίησαν διαδικτυακό ταξίδι στη Ρωσία, στο οποίο είχαν τη δυνατότητα να κάνουν βόλτα στους δρόμους της Μόσχας, να επισκεφθούν τα μουσεία και τα εστιατόρια της πρωτεύουσας, να δουν το μοσχοβίτικο μετρό και να κάνουν βόλτα με τραμ και τρόλεϊ. Εκτός αυτού, οι συμμετέχοντες συστήθηκαν με τον τρόπο ζωής των μοσχοβιτών, επισκέφθηκαν τα αξιοθέατα της μεγαλούπολης, βυθίστηκαν στην ατμόσφαιρα της θεατρικής και της λογοτεχνικής ζωής της Μόσχας, έμαθαν για τη δραστηριότητα των κορυφαίων ρώσων στους τομείς του αθλητισμού, του τραγουδιού, του ντιζάιν, της φωτογραφίας κ.λπ. Η διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας βασίστηκε στις ειδικές μεθόδους σε τμήματα 10-12 ατόμων ανάλογα με το επίπεδο ρωσομάθειας. Ως βασικός στόχος των εργαστηρίων ήταν ο εμπλουτισμός του λεξιλογίου ανάλογα με τα θεματικά πεδία και τη γραμματική, η ανάπτυξη και η τελειοποίηση των δεξιοτήτων της ακρόασης, της ανάγνωσης και της ομιλίας.

Τα καλλιτεχνικά εργαστήρια πραγματοποίησαν ο Πακ Α. και η Σελεζνιόβα Α. Τα μαθήματα αυτά είχαν ως στόχο την ανάπτυξη των καλλιτεχνικών και επικοινωνιακών ικανοτήτων των φοιτητών που μελετούν τη ρωσική γλώσσα, την καλλιέργεια των ρητορικών δεξιοτήτων (ξεκάθαρος λόγος, συνοχή, εκφραστικότητα κ.λπ.). Όλοι οι φοιτητές του θερινού σχολείου με μεγάλη χαρά μάθαιναν τραγούδια, ποιήματα, γλωσσοδέτες στη ρωσική γλώσσα. Στα πλαίσια των καλλιτεχνικών εργαστηρίων οι ξένοι φοιτητές συστήθηκαν με τη ρωσική λαϊκή τέχνη, χρωμάτισαν ρωσικές ξύλινες κούκλες «ματριόσκα» και ξύλινα δισκάκια, τη συλλογή των οποίων χάρισαν στο Ρωσικό Κέντρο.

Στα μαθήματα της ρωσικής γλώσσας ως ξένης, τα οποία πραγματοποίησε η Κουλγκαβτσούκ Μ., Επίκουρη Καθηγήτρια της Ανώτατης Σχολής Μετάφρασης, μεταπτυχιακοί φοιτητές και νέοι καθηγητές συστήθηκαν με τη μεθοδολογία διδασκαλίας της ρωσικής γλώσσας ως ξένης, με την ιδιαιτερότητα της οργάνωσης του μαθήματος σε ξενόγλωσσο περιβάλλον, με τις νέες μεθόδους και διδακτικά εγχειρίδια που χρησιμοποιούνται στον τομέα της διδασκαλίας της ρωσικής γλώσσας ως ξένης.

Μετά από αιτήματα των συμμετεχόντων, φέτος στο θερινό σχολείο συγκροτήθηκε τμήμα αγγλικής γλώσσας express-course «Business English», το οποίο πραγματοποίησε η διδάσκουσα Σέρκοβα Σ. Στα μαθήματα αυτά δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην τελειοποίηση της παραγωγής του προφορικού και του γραπτού λόγου, καθώς και στη χρήση του εξειδικευμένου λεξιλογίου.

Εκτός από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, κατά τη διάρκεια του θερινού σχολείου οργανώθηκαν εκδρομές στη Θράκη, πράγμα που έδωσε στους φοιτητές που μελετούν τη ρωσική γλώσσα τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν σε ανεπίσημο περιβάλλον με τους συνομήλικους τους και τους καθηγητές από την Ανώτατη Σχολή Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας Μ.Β. Λομονόσοβ.

Η λήξη του θερινού σχολείου γλώσσας εορτάστηκε με ρωσικό παραδοσιακό τσάι στο Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Στους συμμετέχοντες δόθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης, ενώ οι φοιτητές που διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς και στα κουίζ βραβεύτηκαν με τιμητικό έπαινο.

Όλοι οι συμμετέχοντες του θερινού σχολείου με μεγάλο ενδιαφέρον συμμετείχαν σε όλες τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και εξέφρασαν την επιθυμία για την ανανέωση παρομοίων συναντήσεων στα επόμενα χρόνια.

 0

 

 

2

 

 

IMG 4177

 

 

3

 

 

6

 

 

17

 

 

 IMG 1016

 

 

IMG 5535

 

 

7

 

 

8

 

 9

 

 10

 

 

IMG 1111

 

 

11

 

Χαρ

 

 

1d7eda10f47edca51a3dff315b221045

 

Διευθυντής Ελευθέριος Χαρατσίδης

Διοικητικό και διδακτικό προσωπικό: Όλγα Αλεξέεβα, Σουζάνα Γκιουρτζίδη

Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τομέα Διεθνών Σχέσεων της Ανώτατης Σχολής Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστήμιου Μόσχας Μ.Β. Λομονόσοβ, Επίκουρη Καθηγήτρια Μαρία Εσάκοβα

Επικοινωνία

Π. Τσαλδάρη 1, κτίριο Β’

Ελλάδα, Κομοτηνή

  • dummy+30 25310 39378

  • dummy info@ruscentrekomotini.gr

Newsletter

Γράψτε το email σας για να σας αποστέλλουμε περισσότερες πληροφορίες

Search